5 decembra, 2021

The Butterfly dedicated server

U julu 2021. smo kupili novi server odnosno novu bare-metal tj. dedicated mašinu i kompletirali sva podešavanja tako da server bude maksimalno optimizovan baš za WordPress sajtove.

Što se hardvera tiče tu je 12 jezgara AMD Ryzen procesora praćenih sa 64GB RAM-a, sve to na 1Gbps portu u Hetzner-ovom data centru u Nemačkoj, napredna DDoS zaštita naravno i uvek dodatno u roku od par minuta možemo da stavimo CloudFlare ispred sajta ako dođe do napada. Fajlovi su osigurani RAID1 mirroringom, tj. nalaze se istovremeno na 2 NVMe SSD diska, te ako se desi da jedan otkaže drugi uskače na njegovo mesto a na vrh toga su jos 2 SATA hard diska od 6TB isto u RAID1 režimu na kojima je sve dodatno bekapovano.

Što se softvera tiče u osnovi se na Debian-u nalazi Apache a ispred njega NGINX kao reverse proxy što nam daje mogućnost da koristimo najbolje od obe tehnologije i izvučemo maksimum performansi baš za WordPress. Koristimo myVesta kontrolni panel i u tom segmentu, kao i oko celog servera, imamo direktnu podršku od čoveka koji je razvio taj panel kao fork Vesta panela i koji je vlasnik My City Hostinga sa kojim usko sarađujemo.

Posebno smo razvili naš sistem keširanja sadržaja sajta na 2 nivoa, object caching (akcenat je na Redis-u kao novijem i sistemu sa više opcija) kroz koji keširamo sve zahteve ka bazama podataka što je naročito korisno kod webshop-ova koji učestalo imaju veliki broj upita ka bazi te tako smanjujemo opterećenje SQL servera i klasični caching. Klasični keš se čuva, obrađuje i isporučuje direktno sa servera – ilustracija ovoga je prikazana na slici ispod:

Jednom kada se na sajtu kroz WordPress i PHP generiše statički HTML/CSS on se kešira na serveru i posle isporučuje direktno sa servera, praktično skroz preskačemo PHP-FPM i WordPress zbog čega se sajt u praksi ponaša kao da je reč o statičkom a ne dinamičkom sistemu, čime smo otklonili jednu od većih mana CMS sistema kao što je WP a to je potreba da se dinamički sadržaj uvek iznova generiše kad neko poseti stranicu. Svi PHP parametri su usaglašeni tako da isporuče i više nego dovoljno resursa koje WordPress i sve prateće teme i dodaci zahtevaju.

A ono najlepše, što možemo slobodno reći ne nudi verovatno ni jedan aktuelni WordPress hosting na našem tržištu – ne postoje ograničenja serverskih resursa na nivou sajta kao što je to inače praksa kod velikih klasičnih shared hosting provajdera da svaki sajt ima dostupno u proseku od 1vCPU do 2vCPU jezgara odnosno 0.5 do 1CPU jezgara. Nego svi naši sajtovi imaju na raspolaganju svih 12 jezgara kada je potrebno izvršiti neke teže i veće operacije a mi naravno monitorujemo svaki sajt kako bismo se osigurali da svi poštuju fair usage politiku, trenutno hostujemo oko 300 sajtova i to su prevashodno naši klijenti pošto ne prodajemo hosting usluge kao takve eskternim korisnicima.

Trenutna opterećenost servera je negde oko 20% ukupnih hardverskih resursa u šta se možete uveriti na ovom linku – https://thebutterfly.info/status-servera kao i na slikama ispod koje to dodatno ilustruju. Sve se to zbirno u praksi ogleda kroz brzinu i fluidnost u rada svih naših WP sajtova.