9 septembra, 2021

Mejl mi ne radi, do čega je problem i šta da radim?

Kako biste što pre otklonili problem koji imate sa radom mejla, jako je važno da pažljivo pročitate ovaj kratki tekst.

U većini slučajeva problem je do samog uređaja sa kog šaljete mejl. Kako biste se u to uverili, možete na ovoj stranici proveriti da li je sa naše strane na serveru sve funkcionalno – Status servera

Ukoliko na ekranu vidite poruku All components are Operational to znači da je sa serverom sve u redu i da je kao što smo rekli problem negde na uređaju sa kog šaljete mejl.

Prvi korak ka rešenju problema koji treba preduzeti

1. Ulogujte se na Vaš mejl na adresi https://thebutterfly.email tako što ćete uneti punu mejl adresu i šifru. Pošaljite test mejl na nečiji mejl i proverite da li mu je stigao i da li on Vama može da odgovori, ako je sve u redu Vaš mejl radi i problem je verovatno do Vaše lokalne mejl aplikacije, Vašeg računara ili nekad do samog primaoca kom ste poslali mejl. The Butterfly Web tim se ne bavi rešavanjem tehničkih problema na Vašem i tuđim računarima i serverima i potrebno je da se u tom slučaju obratite Vašoj tehničkoj podršsci ili našoj na ovaj broj +381 64 34 355 35

2. Ukoliko ne možete da se ulogujete na Vaš webmejl ili ne možete da pošaljete/primite mejl kroz webmejl na adresi https://thebutterfly.email – popunite ovaj upitnik i mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku https://thebutterfly.info/email-problem/

Najčešće problem sa slanjem mejlova putem mejl programa i aplikacija nastaje iz ova 2 razloga

1. Pogrešno uneti parametri – proverite da li su parametri za mejl ispravno uneti i u skladu sa informacijama.

IMAP hostname: butterfly.mysafeservers.com
IMAP port: 993 IMAP security: SSL / TLS
IMAP auth method: Normal password
SMTP hostname: butterfly.mysafeservers.com
SMTP port: 465
SMTP security: SSL / TLS

Detaljno uputstvo sa svim parametrima za mejl možete preuzeti i klikom na ovaj LINK.

The Butterfly pruža besplatnu podršku do 1h/mesečno isključivo za podešavanje parametara u Spark Mail aplikaciji. Za sve ostale aplikacije potrebno je da kontaktirate Vašu tehničku podršku. Ukoliko su svi parametri ispravni ili ako je mejl ranije radio a sada ne radi, pređite na sledeći korak

2. Banovana IP adresa –  Ako Vam email čas radi, čas ne radi („Timed out“, „Not responding“ ili „Unable to connect…“), to onda znači:

  • Da neka desktop mail aplikacija (Outlook, Thunderbird) šalje pogrešan login (pogrešan password) ka serveru
  • Da neka mail aplikacija na mobilnom telefonu uporno šalje pogrešan login (pogrešan password) ka serveru
  • Da ste više puta uneli pogrešan username/password kada ste se logovali na mejl u nekoj aplikaciji
  • Da ste u međuvremenu promenili šifru pa je ostala stara šifra u nekoj od aplikacija koja sad šalje pogrešan login (pogrešan password).

Server sve to onda smatra pokušajem da neko „uhakuje“ šifru na silu (pogađajući šifru) i blokira ceo IP, odnosno, sve kompjutere u toj kancelariji/kući, pošto svi idu preko iste IP adrese. Tada svi kompjuteri u toj kancelariji/kući ne mogu da pristupe svom inboxu (IMAP/POP3/SMTP). Emailovi naravno pristižu u inboxe bez problema, jer nema razloga da ne pristižu, nije blokiran njihov inbox, već samo njihova kancelarija ne može da pristupi inboxu. U ovom slučaju prijavite nam problem na ovom linku i mi ćemo najbrže moguće skinuti ban sa Vaše IP adrese – thebutterfly.info/email-problem/ – Ukoliko nakon brisanja Vaše IP adrese sa ban liste problem i dalje postoji, potrebno je da kontaktirate Vašu tehničku podršku.

Podsećamo Vas da je naš webmail dostupan 24/7 i da uvek možete njega koristiti dok problem u radu Vaše mail aplikacije ne bude otklonjen.

Link ka Webmailu: thebutterfly.email
Upuststvo za korišćenje web emaila, pročitajte ovde.

O svim našim serverima pažljivo se brine naš tim u saradnji sa firmom MyCity Hosting koja je već više od 10 godina lider u pružanju brzih, pouzdanih i profesionalnih hosting usluga.

OSTALI TIPOVI PROBLEMA KOJI SE JAVLJAJU

Mejl mi se vratio, odnosno nije stigao na adresu na koju sam ga poslao

Ukoliko pošaljete mejl (a pre toga ste proverili sve što smo prethodno napisali gore) i on se vrati sa porukom o grešci Delivery Failure ili User not listed in Domino Directory ili Adress not found to znači da navedena email adresa ne postoji, ili da ste je pogrešno uneli (proverite da niste promašili neki karakter) ili da server na kom se nalazi ta mejl adresa odbija prijem mejla jer je neaktivan, ili je domen istekao, ili je blokiran prijem mejlova na toj adresi iz nekog trećeg razloga i tako dalje. U ovom slučaju problem je do primaoca mejla a ne do nas, te ako je kao što smo rekli status našeg servera na stranici https://thebutterfly.info/status-servera/ ispisan zelenim slovima i glasi All components are Operational, sa naše strane je sve u redu i potrebno je da se za rešenje problema obratite primaocu mejla a ne nama jer nismo dužni da otklanjamo probleme ove vrste.

Da naš server (IP) nije ni na jednoj od 99.9% zvaničnih blacklisti možete se uveriti i sami posetom ovih sajtova