20 decembra, 2020

Novi Google SEO algoritam za 2021. godinu

VAŽNO!

Budući da redovno pratimo promene algoritma koji Google koristi kada rangira sve sajtove na njegovoj pretrazi, obaveštavamo Vas ovom prilikom da 01.01.2021. godine dolazi do jako bitnih promena u parametrima koje Google uzima u obzir kada rangira sve sajtove.

Google će prilikom rangiranja naročito uzimati u obzir takozvani Page Expirience i povratne signale sa samog sajta a koji zavise od:

1. Brzine učitavanja sajta na prvom mestu
2. Novi optimizovani formati slika (webp)
3. Interaktivnosti sajta
4. Dostupnosti za sve uređaje (responzivnost i takozavne AMP stranice) i vizualne stabilnosti
5. HTTPS enkripcije

Kako The Butterfly shodno svojoj poslovnoj praksi nastavlja da brine o sajtovima svojih klijenata i nakon završetka sajta, šaljemo Vam ovaj izuzetno bitan mejl kako bismo Vas obavestili i na vreme sprečili da Google znatno smanji poziciju Vašeg sajta zbog nepoštovanja njegovih novih pravila.

Naše preporuke kako biste sprečili da Vaš sajt izgubi pozicije na pretrazi:

1. Implementacija WP Rocket (https://wp-rocket.me/) modula za keširanje na Vaš sajt kako bismo znatno ubrzali rad Vašeg sajta i sprečili da Vas Google derangira. Cena ove usluge je 30eur godišnje, odnosno toliko košta sama licenca a ugradnja za sve naše klijente je BESPLATNA ukoliko se sada odlučite za ugradnju.

2. Optimizacija svih slika na sajtu i prebacivanje u napredni webp format. Ovim će Google dati prednost Vašem sajtu u odnosu na sajtove koji ne podržavaju ovaj format. Sve slike će ostati istog kvaliteta ali će biti znatno manje i samim tim će se brže učitavati. Cena ove usluge za naše klijente je 20eur jednokratno. Potrebno je samo jednom da ovo podesimo i svaka sledeća slika koju dodate na sajt biće automatski optimizovana i prebačena u webp format.

3. Održavanje i hosting – ukoliko već imate hosting kod nas, to predstavlja veliku prednost jer su naši serveri posebno optimizovani za sajtove koje pravimo i u kombinaciji sa WP Rocket modulom znatno ubrzavaju rad sajta. Takođe jako bitnu stavku predstavlja redovno održavanje sajta. Naš tim svakodnevno prati Vaš sajt koji je povezan na Google alat za pretragu (Google Search Console) i otklanja sve probleme koji mogu uticati na poziciju Vašeg sajta na Google-u.

4. Google Analytics – Potpuno besplatan alat potrebno je samo da posedujete Google nalog. Google analitika (engl. Google Analytics ) je predstavlja alat za praćenje statistike posećenosti vašeg web sajta. Ukoliko developer ili klijet pažljivo prate Google analitiku može se doći do brojnih podataka. Podaci vaših posetilaca mogu biti: pol, godine starosti, mesto odakle se pristupa sajtu, referenca dolaska na sajt, takođe možete dobiti informaciju koliko se puta i gde deli vaš websajt, takođe možete videti ukupni broj poseta na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou, možete izabrati i statistiku za određeni period, itd… Na osnovu svih podataka, developeri vam dostavljaju izveštaj i social media account može mnogo preciznije da targetira reklame, developeri da vrše izmene kako bi poboljšali posćenost odnosno prodaju usluge/proizvoda.

5. Google Console – Search Console je besplatni Google alat koji nudi alate koji vam pomažu u svakodnevnom unapređivanju rada vašeg sajta. Možete nadgledati XML Sitemap, dostavlja vam greške na sajtu na dnevnom nivou. I jako je važno da znate da ako aktivno optimizujete sajt, treba da znate da SEO optimizacija nikada nije ‘gotova’. Potrebno je da konstantno poboljšavate sadržaj na vašem websajtu, ažurirate podešavanja na sajtu i ispravljate greške. Search Console je nalog pun korisnih informacija o tome kako se sajt indeksira na Google-u i „radi“u rezultatima pretrage. Takođe na kraju meseca vam dostavlja izveštaj o poseti koji svakog meseca svim našim klijetima koji imaju mesečno održavanje kod nas dostavljamo i na osnovu Google Console izveštaja dajemo savete klijentu za unapređenje.

5. SEMrush je jedna od najefikasnijih SEO alatki kada je u pitanju istraživanje ključnih reči. Nezamenljiv je u internet marketingu i kao takav je prepoznat od strane mnogih velikih kompanija, kao što su Forbes, Philips, Hyaat i mnogi drugi. SEMrush ima ogromnu bazu podataka, od preko 46 miliona domena i 120 miliona ključnih reči. Pored ključnih reči, on prati organske pozicije domena, URL odredišta na Google SERP (stranice sa rezultatima pretraživača), kopije AdWords oglasa i njihovih pozicija, CPC oglase, analizu konkurencije i još mnogo toga. Esencijalan je kako za SEO tako i za kontent marketing.

6. Facebook Pixel – više o ovom alatu možete pročitati kod nas na sajtu – https://thebutterfly.info/2020/08/23/sta-je-to-facebook-pixel/

Više o promeni Google algoritma možete pročitati na zvaničnom sajtu WP Rocket-a, a uskoro o tome i na našem sajtu – https://wp-rocket.me/blog/google-core-web-vitals-wordpress/

Budite slobodni da nas kontaktirate putem e-mail adrese info@thebutterfly.info ili putem neke od socijalnih mreža poput Facebook-a, Twitter-a,Instagram-a, LinkedIN-a Ili putem naše kontakt forme.

I ne zaboravite: Mi verujemo u Vas i u Vaše ideje i tu smo da ih razvijamo!