THE BUTTERFLY DEDICATED SERVER

U julu 2021. smo kupili novi server odnosno novu bare-metal tj. dedicated mašinu i kompletirali sva podešavanja tako da server bude maksimalno optimizovan baš za WordPress sajtove.

Što se hardvera tiče tu je 12 jezgara AMD Ryzen procesora praćenih sa 64GB RAM-a, sve to na 1Gbps portu u Hetzner-ovom data centru u Nemačkoj, napredna DDoS zaštita naravno i uvek dodatno u roku od par minuta možemo da stavimo CloudFlare ispred sajta ako dođe do napada. Fajlovi su osigurani RAID1 mirroringom, tj. nalaze se istovremeno na 2 NVMe SSD diska, te ako se desi da jedan otkaže drugi uskače na njegovo mesto a na vrh toga su jos 2 SATA hard diska od 6TB isto u RAID1 režimu na kojima je sve dodatno bekapovano.

Što se softvera tiče u osnovi se na Debian-u nalazi Apache a ispred njega NGINX kao reverse proxy što nam daje mogućnost da koristimo najbolje od obe tehnologije i izvučemo maksimum performansi baš za WordPress. Koristimo myVesta kontrolni panel i u tom segmentu, kao i oko celog servera, imamo direktnu podršku od čoveka koji je razvio taj panel kao fork Vesta panela i koji je vlasnik My City Hostinga sa kojim usko sarađujemo.

Posebno smo razvili naš sistem keširanja sadržaja sajta na 2 nivoa, object caching (akcenat je na Redis-u kao novijem i sistemu sa više opcija) kroz koji keširamo sve zahteve ka bazama podataka što je naročito korisno kod webshop-ova koji učestalo imaju veliki broj upita ka bazi te tako smanjujemo opterećenje SQL servera i klasični caching. Klasični keš se čuva, obrađuje i isporučuje direktno sa servera – ilustracija ovoga je prikazana na slici ispod:

Jednom kada se na sajtu kroz WordPress i PHP generiše statički HTML/CSS on se kešira na serveru i posle isporučuje direktno sa servera, praktično skroz preskačemo PHP-FPM i WordPress zbog čega se sajt u praksi ponaša kao da je reč o statičkom a ne dinamičkom sistemu, čime smo otklonili jednu od većih mana CMS sistema kao što je WP a to je potreba da se dinamički sadržaj uvek iznova generiše kad neko poseti stranicu. Svi PHP parametri su usaglašeni tako da isporuče i više nego dovoljno resursa koje WordPress i sve prateće teme i dodaci zahtevaju.

A ono najlepše, što možemo slobodno reći ne nudi verovatno ni jedan aktuelni WordPress hosting na našem tržištu – ne postoje ograničenja serverskih resursa na nivou sajta kao što je to inače praksa kod velikih klasičnih shared hosting provajdera da svaki sajt ima dostupno u proseku od 1vCPU do 2vCPU jezgara odnosno 0.5 do 1CPU jezgara. Nego svi naši sajtovi imaju na raspolaganju svih 12 jezgara kada je potrebno izvršiti neke teže i veće operacije a mi naravno monitorujemo svaki sajt kako bismo se osigurali da svi poštuju fair usage politiku, trenutno hostujemo oko 300 sajtova i to su prevashodno naši klijenti pošto ne prodajemo hosting usluge kao takve eskternim korisnicima.

Trenutna opterećenost servera je negde oko 20% ukupnih hardverskih resursa u šta se možete uveriti na ovom linku – https://thebutterfly.info/status-servera kao i na slikama ispod koje to dodatno ilustruju. Sve se to zbirno u praksi ogleda kroz brzinu i fluidnost u rada svih naših WP sajtova.

consectetur adipiscing elit dolor
Previous slide
Next slide

The Butterfly

Share
Published by
The Butterfly

Recent Posts

ŠTA JE FACEBOOK BUSINESS SUITE ODNOSNO META BUSINESS SUITE?

Facebook kao najveća svetska social media platfoma, konstantno radi na proširivanju i unapređenju svog poslovanja iz…

2 years ago

KAKO KORISTITI GOOGLE DRIVE?

Većina klijenata ne može da se snađe sa korišćenjem Google Drive-a, stoga smo rešili da…

2 years ago

POTREBAN VAM JE „LEP“ BROJ TELEFONA ZA POSAO, MI IMAMO REŠENJE!

Većina kijenata kada započinje novi biznis ima problem sa pronalaženjem broja telefona. Mi već dugi…

2 years ago

KAKO PODNETI ZAHTEV ZA KARTICU ZA INTERNET PLAĆANJE

VEĆINA KLIJENATA NAM SE OBRAĆA U VEZI KARTICA ZA INTERNET PLAĆANJE, PITANJA SU SLEDEĆA:  …

3 years ago

KAKO SE KORISTI THE BUTTERFLY WEB EMAIL?

KAKO SE KORISTI THE BUTTERFLY WEB EMAIL? U PRILOGU VAM SE NALAZI UPUTSTVO KAKO DA POKRENETE…

3 years ago

KAKO KORISTITI GOOGLE DRIVE

Dosta klijenata i saradnika ima potekoća sa korišćenjem Google Drive-a, stoga smo rešili da pomognemo…

3 years ago